20. 7. 2024
lešnikovo olje

Lešnikovo olje pomaga ohranjati vaše srce in ožilje zdravo

Lešnikovo olje je izjemno okusno in lepo diši. Jedilno lešnikovo olje je sestavljeno iz 80 % nenasičene oleinske kisline, ki je spojina, ki učinkuje na telo blagodejno ter zdravilno, saj preprečuje srčne bolezni. To pa zato, ker vsebuje izjemno veliko vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje vsak dan za dobro počutje, zdravje in ohranjanje mladosti. Ne boste verjeli, vendar lešnikovo olje je učinkovito pri presnovi, zato boste izločili več nerabnih snovi in posledično se vam lahko zmanjša tudi teža. Zato se ravno to olje uporablja v prehrani in za izdelavo slaščic, ki so bistveno bolj zdrave zaradi tega. Super je tudi kot nadomestek masla, saj je bolj zdravo. Vaše jedi pa bodo še bolj okusne, kot prej. Vredno je poskusiti.

Lešnikovo olje je super obstojno

Lešnikovo olje je eno najbolj obstojnih olja. To pa zato, ker vsebuje zaščitne snovi in ena izmed njih je tekoferol. Ko ta snov oksidira z zrakom, olju še dodatno podaljšuje njegovo že tako dolgo življenjsko dobo v nasprotju z nekaterimi drugimi olji, ki izgubijo na svoj vrednosti v nekaj tednih, kot je na primer olivno olje.

lešnikovo olje

Raziskave strokovnjakov so pokazale, da je to olje res koristno za telo in je dobro, da ga uživate tri krat tedensko ob drugih jedeh. Lahko ga dodajate tudi kosmičem, solati ali ga uporabite v sladicah, pecivih in podobno, tudi drugih običajnih jedeh.

Priporočajo pa tudi zjutraj, da ga zaužijete eno kavno žličko na tešče, ker vsebuje tudi kalcij, kalij in magnezij, ki jih potrebuje za naše telo in za presnovo na primer železa.

To olje vsebuje druge snovi, ki sodelujejo pri še celjenju, vlaženju in obnavljanju poškodovanih naših celic. Vsebuje še kompleks B vitaminov in tudi E vitamin, rudnine, kalij, kalcij, fosfor, železo, selen, stroncij in molibden. Vse to pa izjemno dobro vpliva na naše celice in DNK, ki se hitro obnovi ter popravi.

Z lešnikovim oljem lahko negujete kožo

Lešnikovo olje ni uporabno zgolj za uživanje, kajti tako, kot pomaga naši notranjosti, pomaga tudi koži in lasem ter nohtom. Zato je vsestransko uporabno in se z njim lahko negujete ter namažete celotno telo. Olje iz lešnikov namreč na povrhnjici naše kože ustvari plast, ki kožo ščiti pred zunanjimi vplivi in jo hkrati vlaži, da je prožna in mladostna ter sijoča. Tako nas zaščiti tudi pred izgubo dragocene vode, ki zaustavlja staranje kože.

Negujete lahko tudi oči tako, da si pod očmi vsako jutro namažete tanko plast olja. Pustite, da olje učinkuje nekaj minut. Z vato ali kozmetičnim robčkom si po nekaj minutah odstranite maščobo, ki je ostala na koži in že lahko nanesete ličila. Ker je to olje super proti vnetjem, bo zavarovalo vašo kožo pred izpuščaji, ki jih povzročajo lahko ličila in tudi pred ekcemi.

Lešnikovo olje se izjemno dobro vpija v kožo, zato ga uporabljajo tudi v kozmetiki in ga nadomeščajo z mandljevim oljem, od katerega je še boljši.

S tem oljem lahko mažete tudi nohte in pa lasišče ter lase. Ko si jih perete, si vtrite olje v lasišče in počakajte nekaj minut, nato pa z vodo ter malo šampona olje sperite in se posušite. Nad učinkom boste prijetno presenečeni.