20. 7. 2024
Krivljenje pločevine

Krivljenje pločevine je bolj uporabno, kot si mislite

Krivljenje pločevine je postopek, pri katerem se pločevina upogne v določeno obliko. Krivimo lahko veliko materialov, kot so aluminij, baker, jeklo in nerjavno jeklo, ter tudi druge materiale, na primer plastiko. Ta postopek se uporablja v številnih industrijah, vključno z gradbeništvom, avtomobilsko industrijo, letalsko industrijo … Krivljenje pločevine se izvaja s pomočjo različnih orodij in strojev, od ročnih orodij do naprednih CNC strojev.

Obstaja več načinov, kako se lahko izvaja krivljenje pločevine. Ena od pogostejših metod je uporaba ročnih orodij, kot so klešče za upogibanje, kladiva in podobno. Pločevina se ročnimi orodji upogne v želeno obliko. Ta metoda se uporablja za manjše projekte, kjer je potrebno le nekaj upogibov.

Za večje projekte se uporabljajo stroji za krivljenje pločevine. Stroji se razlikujejo po velikosti in zmogljivostih ter se lahko uporabljajo za obdelavo različnih vrst pločevin. Eden od najpogostejših strojev za krivljenje pločevine je hidravlični upogibni stroj, ki omogoča upogibanje pločevine v različne oblike, od preprostih upogibov do zapletenih oblik. Drugi stroji vključujejo stroje za valjanje pločevine, stroje za krivljenje cevi …

Spoznajte hidravlično krivljenje 

Hidravlični upogibni stroj deluje z uporabo hidravlične sile, ki se ustvari s pomočjo hidravličnega sistema. Stroj se lahko prilagodi različnim debelinam pločevine in materialom, odvisno od zahtev projekta, na voljo so v različnih velikostih, od manjših, ročno upravljanih strojev za manjše projekte, do velikih, avtomatskih strojev za velike projekte.

Uporaba hidravličnega upogibnega stroja ima številne prednosti. Najpomembnejša prednost je natančnost upogibanja pločevine, kar je ključno pri proizvodnji delov, ki morajo biti popolnoma natančni. Hidravlični upogibni stroj omogoča tudi visoko hitrost izdelave delov, kar pomeni, da lahko proizvajalci hitro in učinkovito dokončajo projekte.

Ima pa tudi nekaj omejitev. Ena od omejitev je, da lahko le upogibamo pločevino do določene debeline. Za debelejše pločevine so potrebni močnejši stroji, ki so lahko dražji in težje za uporabo. Poleg tega je lahko uporaba hidravličnega upogibnega stroja nevarna, saj lahko prihaja do nesreč, če se stroj ne uporablja pravilno.

Vendar pa hidravlični upogibni stroj ostaja pomemben stroj pri krivljenju pločevine.

Hidravlični upogibni stroj ima dva dela, kjer je pritrjeno orodje, imenovano prizma za krivljenje. Orodje je oblikovano tako, da se prilega obliki pločevine, ki jo želite upogniti ali je pa univerzalno in kot upogiba določimo z hodom delovnega giba. Prizme so različnih oblik in velikosti, zato je potrebni izbrati primerno glede na obliko in debelino materiala.

Pločevina se postavi med prizmi, nato se zgornji del s pomočjo hidravlične sile pomakne navzdol in zakrivi material v željeno obliko. Hitrost, moč, hod in ostale parametre lahko s pomočjo računalnika nastavljamo za natančne in ponovljive izdelke. Širina izdelka, ki ga lahko krivimo, je odvisno od velikosti stroja, kar je lahko nekaj metrov.

Hidravlično krivljenje se uporablja za različne aplikacije, kot so izdelava kovinskih ohišij, izdelava strojev, kovinskih komponent…

Pri krivljenju pločevine je pomembno upoštevati nekatere dejavnike, kot so debelina pločevine, material, ki se uporablja, in stopnja krivljenja Med krivljenjem pločevine se material razteza in stiska, kar lahko povzroči neželene učinke, kot so, razpoke, zlomi in napetosti. Zato se za določene materiale uporabljajo posebni postopki krivljenja,  npr. material se pred krivljenjem segreje, da se zmanjša trdota in poveča plastičnost, nato se zakrivi s tem se izognemo poškodbam, razpokam in notranjim napetostim v izdelku.

Katere materiale je potrebno toplotno obdelati pred krivljenjem, je odvisno od njihove sestave in trdote. Zato je pred krivljenjem vedno priporočljivo preveriti potrebo po toplotni obdelavi.