18. 7. 2024

Koristni nasveti za nakup domofona

Ne glede na to, ali kupujete nov domofon ali prenavljate star sistem, vse skupaj vendarle ni videti tako zelo preprosto, kot ste si na samem začetku predstavljali. A če si boste izbrali dobrega ponudnika, vam bo na poti do novega domofonskega sistema veliko lažje.
Kljub temu pa je dobro, da ste z določenimi informacijami seznanjeni že prej. Tudi to v veliki meri lahko vpliva na izbiro izvajalca oziroma ponudnika.
V nadaljevanju vam bomo zaupali ter predstavili najkoristnejše nasvete za nakup domofona in vsega, kar sodi zraven.

1. Dobro je vedeti in videti, kdo stoji pred vašimi vrati

Ena od možnosti je, da si na vhod svojega doma namestite povsem klasični avdio domofon, s pomočjo katerega vas bo obiskovalec lahko poklical in z vami komuniciral. Še bolje pa je, da se odločite za sistem, ki vam bo omogočal, da boste lahko natančno videli, s kom imate v določenem hipu zares opravka.
Najverjetneje se boste odločili kar za video domofon. Pri izbiri bodite zlasti pozorni na kakovost slike. Izbirate lahko med različnimi velikostmi monitorjev; pri določenih sistemih imate še možnost vezave dodatnih kamer, kar je zagotovo še večji plus.

2. Vgraditev domofona v steno ali nadometna montaža na steno

Specializirani prodajalec za domofone vas bo zagotovo vprašal, ali zunanjo in notranjo enoto domofona želite vgraditi v steno ali nadometno montirati na steno.
Na voljo so vam različne možnosti. Ena med njimi je celo montaža notranje enote na mizo. To je dobrodošlo zlasti v trgovinah, hotelih, podjetjih. Nekateri domofoni so celo tako tanki, da vam bodo odsvetovali montažo podometne.

3. Število mest z notranjo enoto

Pomembnejša odločitev, ki jo boste morali narediti ob izbiri domofona, je ta, da boste morali jasno povedati, na koliko mestih bi si želeli imeti notranjo enoto. Ponudnik vas bo vprašal, ali naj ob pritisku na tipko zunanje enote zvonijo vse notranje ali naj ima prav vsaka svojo pozivno tipko.
Pri izbiri bodite izjemno pozorni na to, da je sistem nadgradljiv. Zlasti to velja tedaj, kadar želite sistem kasneje še širiti, na primer z dodatnimi zunanjimi in notranjimi enotami, vrati, kamerami ter podobno. Ponudniki imajo tudi že pripravljene sete. Ti lahko vključujejo eno ali dvostanovanjske domofone, ki so pripravljeni za vgradnjo ene oziroma dveh ločenih notranjih enot, zunanje enote ter napajalnika.

4. Število mest z zunanjo enoto

Prav tako boste morali vedeti, koliko zunanjih enot si želite imeti za omogočanje vstopa ali za klicanje. Najpogosteje se jih postavlja na glavna vrata, zadnja vrata, dvoriščna vrata.
Enote so med seboj lahko različne. Nekatere med njimi namreč vključujejo različne dodatne enote s prav posebnimi funkcionalnostmi. Lahko boste izbirali med kamerami, ki vam omogočajo nastavljiv kot pogleda, antivandal izvedbami s povišano mehansko zaščito ter podobno.

5. Možnost komunikacije med notranjimi enotami

Na voljo vam je tudi Interkom, ki vam omogoča komunikacijo med notranjimi enotami v stanovanju. V praksi to pomeni, da lahko na različnih notranjih enotah kličete drug drugega ter se med seboj sporazumevate.
Interkom je dobrodošel, na primer, za klicanje sosedov ali družinskih članov na kosilo.

6. Število vrat z domofonom

Vedeti morate tudi, koliko vrat si želite odpirati s pomočjo domofona. Morda se boste odločili le za vhodna vrata. Na isti domofon si lahko omogočite tudi povezavo z dvoriščnimi vrati, garažnimi, dodatnimi notranjimi vrati.

7. Dodatne možnosti

Sodobno zasnovani domofoni vam omogočajo tudi priključevanje številnih dodatnih naprav, na primer kamere za dodatne kote pogleda; te omogočajo vezavo dodatnih ključavnic. Z njimi prav tako lahko upravljate luči na hodniku, vhodu, zvonce ter podobno.
Za zunanje enote je značilno, da imajo praviloma še možnost kontrole dostopa. Te možnosti so, na primer, tipkovnice s kodo, RFID kartice, biometrične ključavnice oziroma ključavnice na prstni vtis. To omogoča odklepanje vrat oziroma vhoda brez ključa, kar je velika prednost. Na ta način se namreč lahko na zelo dober način izognete izgubi ključa ali celo zaklepanja samega sebe iz stanovanja.

8. Opcija za preusmeritev klica na telefon

V zadnjem času je zelo v trendu opcija za preusmerjanje klicev na pametne telefone. Pri tem imate na izbiro več možnosti:
• v osnovi imate, na primer, GSM zunanjo enoto in za notranjo enoto uporabite mobilni telefon;
• IP zunanja enota, zunanjo enoto z Wifi komunikacijo uporabljate v kombinaciji s tablico kot notranjo enota ali s pametnim telefonom;
• vmesnik za prenos klica lahko povežete na domofon.

IP domofoni

9. Analogne in digitalne povezave

Na voljo so vam različne vrste povezav na domofon. Sicer pa jih v osnovi delimo na analogne in digitalne. Te se v nadaljevanju delijo še na številne podkategorije.
Za novejše inštalacije je značilno, da si povezavo lahko izberete predvsem glede na svoje lastne želje in potrebe. Če boste inštalacijo pripravili pred izbiro same naprave, je najbolje uporabiti povezavo z UTP kabli. Zanje je značilno, da so pri takšnih povezavah najpogosteje uporabljeni ter se zelo dobro obnesejo. Pri starejših inštalacijah se je navadno v veliki meri treba prilagoditi.

10. Vse bolj dobrodošle digitalne povezave

Tudi naš trg iz analognih prehaja na digitalne sisteme. Kljub temu da so slednji še vedno kar dosti dražji, omogočajo pa veliko več naprednejših funkcij, vzdrževanje in ne nazadnje tudi veliko preprostejšo montažo.
Na voljo je kar nekaj dobrih možnosti, na primer:
• 2-žilni sistem, ki je zlasti dobrodošel v starih stavbah;
• IP domofon, ki je povezljiv z LAN omrežjem preko UTP kabla;

Različni domofoni v našem razstavnem salonu

11. Dobrodošli pri nas v Comfort-elu

V našem podjetju Comfort-el vam ekipa strokovnjakov pomaga pri izbiri pa tudi pri načrtovanju in ne nazadnje izvedbi vrhunskega domofonskega sistema, ki je popolnoma prilagojen vašim potrebam. Preverite ponudbo domofonskih sistemov.