18. 7. 2024
akumulatorski vrtalnik

Kaj je akumulatorski vrtalnik in kako deluje

Akumulatorski vrtalnik je eden od najpogostejših in vsestranskih električnih orodji na trgu. Tukaj dobite akumulatorski vrtalnik – UGODNO po dostopni ceni, vseeno pa je izjemno kakovosten in zanesljiv. Mehanizem vrtalnika je pravzaprav precej preprost, ima sprožilno stikalo, ki aktivira električni motor, ta pa poganja vrtečo se vpenjalno glavo. Številni dodatki se lahko prilegajo v vpenjalno glavo, kar omogoča vrtalniku vrtanje lukenj, privijanje vijakov ter brušenje, poliranje in brušenje najrazličnejših materialov. Današnji vrtalni stroji ponujajo široko paleto funkcij, ki olajšajo in naredijo te naloge natančnejše, vključno z visokozmogljivimi nikelj-metal-hidridnimi baterijami, sprožilci s spremenljivo hitrostjo in celo vgrajenimi nivoji in LED delovnimi lučmi.

akumulatorski vrtalnik

Kako je sestavljen akumulatorski vrtalnik?

Električni vrtalnik je izjemno enostaven za uporabo, zato je logično, da je izjemno preprost stroj. V bistvu se s pritiskom na sprožilec vklopi električni motor, ki nato vrti sveder ali vijačni nastavek. Vendar pa napredek pri oblikovanju in nadzoru svedrov pomeni, da deluje še bolje kot nekoč.
Prva stvar, ki jo morate vedeti o električnih vrtalnikih je, kako se napajajo. Trenutni modeli so žični in brezžični; kabelski vrtalnik so ocenjeni v amperih, medtem ko se akumulatorski vrtalnik meri v voltih. Večjo amperažo ali napetost ima akumulatorski vrtalnik, večjo moč ima. Več moči ustvari večji navor ali rotacijsko silo na svedru ali vijačniku.
Sprožilno stikalo, ki je na istem mestu, kot bi lahko pričakovali sprožilec pištole, požene vrtalnik. Današnji vrtalni stroji imajo običajno sprožilec s spremenljivo hitrostjo, kar pomeni, da močneje kot stisnete, hitreje električni motor vrti pogonsko gred. Cenejši modeli delujejo z eno najvišjo hitrostjo, dražji modeli pa ponujajo med dvema in štirimi nastavitvami največje hitrosti, običajno med 200 in 2000 vrt./min. S sprožilcem za spremenljivo hitrost in več nastavitvami hitrosti lahko akumulatorski vrtalnik upravljate med nič vrtljajev na minuto in največjo hitrostjo vsake nastavitve.
Od elektromotorja pogonska gred prenaša vrtenje preko sklopke, ki uravnava vrtilni moment vrtalnika. Številni svedri imajo nastavljivo sklopko, nekateri tudi do 24 nastavitev. Višja kot je nastavitev sklopke, večji je navor vrtalnika. Ko akumulatorski vrtalnik doseže prednastavljeno nastavitev sklopke, sklopka izklopi pogonsko gred, kar omogoči vrtenje motorja, ne pa vrtalnika ali nastavka izvijača. Posledica tega je klikanje.
Zadnji večji del svedra je vpenjalna glava, mehanizem, v katerega pritrdite sveder ali vijačni nastavek. Do osemdesetih let prejšnjega stoletja so bile vpenjalne glave s ključem, kar pomeni, da potrebujete posebno orodje za njihovo zategovanje. Danes so skoraj vsi vrtalniki brez ključa. Ko je orodje zategnjeno s ključem, je opremljeno z ročajem, ki uporabniku omogoča ročno pritrditev nastavka.

Udarni vrtalniki

Udarni akumulatorski vrtalnik, znan tudi kot udarno vrtalno kladivo, poleg običajnega vrtenja vpenjalne glave proizvaja udarno delovanje. To silo ustvarjata dva dela, edinstvena za udarni akumulatorski vrtalnik, ki je udarna masa, ki jo vrtita električni motor in nakovalo. Sprva se udarna masa in nakovalo vrtita skupaj. Toda ko nakovalo naleti na zadosten upor, udarna masa zdrsne za krila nakovala in stisne vzmet za udarno maso. Ko udarna masa sprosti krila nakovala, se vzmet sprosti, kar povzroči udarno delovanje. Ta proces se ponavlja s hitrostjo do 56.000 utripov na minuto. Hitra sila navzdol daje vrtalniku večji navor, zaradi česar je močnejši od svojega bratranca brez kladiva.