22. 5. 2024

Otroški avtosedeži

Pri nakupu ustreznega otroškega avtosedeža morajo starši veliko pozornost posvetiti tudi naslonjalu, torej predelu glave in vratu.

Otroški avtosedežiGlava in vrat sta pri otroku še posebej občutljiva in je pomembno, da je za slednja predela dobro poskrbljeno, vsak kar se tiče varnosti. Glava otroka je v avtosedežu umeščena v oporo za glavo. Opora za glavo ima predvsem funkcijo zaščite tega predela pri stranskih trkih. so pri Otroški avtosedeži imajo zelo različno oblikovane opore in nudijo otrokom tudi različno zaščito. Prav zaradi tega je še kako pomembno, da slednjemu starši posvetijo dovolj veliko pozornost. Če nekoliko bolj pozorno pogledamo lahko vidimo, da imajo lupinice običajno možnost prilagoditve opore glede na velilkost glave. Glava in vrat otroka v prvih mesecih življenja sta še posebej ranljiva in jima je potrebno nameniti posebno pozornost. Opora se mora nahajati čim bližje otrokove glave, s tem prepreči, da bi lahko glavica otroka brez kontrole zdrsnila. Vendar to nikakor ne pomeni, da je glava ujeta v oporo, otrok mora namreč imeti še vedno dovolj prostora, da lahko glavo brez omejitev premika. Otroške glavice so različno velike, zato je smiselno, da imajo lupinice prilagodljive opore, kar pomeni, da starši oporo prilagodijo obsegu otroške glavice. Opora pri otroških avtosedežih, ki so namenjeni nekoliko večjim otrokom je prav tako prilagodljiva, vendar najpogosteje vertikalno. Otroci so različno visoki. Opora se nastavi na tako višino, da je med otrokovimi rameni in spodnjim robom opore približno za en prst prostora. Najpogosteje se opora pri otroških avtosedežih premika ročno, spet nekateri imajo oporo z dodajanjem in odvzemanjem zraka. Seveda je oblika opora različne in je odvisna od posameznega proizvajalca. Pomembno je, da so otroški avtosedeži narejeni po vseh najstrožjih standardih. Proizvajalci otroških avtosedežev razvoju slednjih namenijo veliko pozornosti, predvsem pa potekajo številna testiranja, da lahko predvidijo, kako se avtosedež obnaša v nepredvidljivih situacijah. Pri opori za glavo je največja pozornost namenjena predvsem, kaj neki se zgodi, če se avtomobil zaleti od strani, torej če pride do čelnega trčenja.

V zadnjih letih so se pojavili številni modeli otroških avtosedežev, ki imajo še dodatno zaščito za glavo, vrat in ramena. A ob vsem tem nikakor ne smemo pozabiti, da je najpomembneje, da z otrokom v avtu nikoli ne vozimo nepremišljeno, vendar se raje odločimo za zmerno in premišljeno vožnjo, s pomočjo katere prispemo varno na cilj.