Vsestranska eterična olja

Odkar sem odkrila kako uporabno je eterično olje je to ena izmed desetih stvari iz moraš imeti seznama. Eterična olja so vsestransko uporabna. Uporabljam jih pri pranju perila, odišavljanju prostora, zdravljenju različnih obolenj, pripravljanju ambientacije za praznovanje praznikov, kot parfum, pred spanjem, pri izdelavi mila za roke ter pri težavah na vrtu.

Na sploh so eterična olja povsod uporabna. Kapljice eteričnega olja je težko pridobiti a so tako učinkovite, da jih človek ne želi zamenjati z ničemer drugim. Prva stvar, ki se mi odpade je majhna in lahka laška. Lahko jo spravim v še tako majhno torbico in je zmeraj pri roki, ko jo nujno potrebujem. In kako uporabljam eterična olja?

eterična olja

Enostavno. Ko perem perilo in iz ekoloških razlogov ne želim uporabiti komercialnih pralnih praškov v vodo zmešam sodo bikarbono nekaj mila za ročno pranje perila, ki se ga v trgovini kupi za nekaj centov ter nekaj kapljic prefinjenega eteričnega olja. Katero olje boste izbrali je stvar okusa. Vsa eterična olja, ki so dovolj kakovostna bodo opravila svoje delo enako dobro. Nato mehčalec nadomestim z alkoholnim kisom v katerega kanem nekaj kapljic eteričnega olja. Za najboljši učinek naj se vonj eteričnega olja v pralnem prašku in mehčalcu ujemata. Tako pripravljeno pralno sredstvo je enako učinkovito, kot večina sredstev, ki jih boste našli na trgovskih policah, vendar je neprimerljivo cenejše, perilo pa bo lepo dišalo brez dodanih kemikalij. Kadar praznujemo novoletne praznike kanem po prostoru in na prtičke eterična olja pomaranče in cimeta.

Ne boste verjeli kakšen pozitiven učinek ima to na goste, ki pridejo na obisk. Pogostokrat nadomestim parfum z eteričnim oljem. Tako me ljudje vedno pohvalijo moj vonj in se sprašujejo kakšno zalogo parfumov imam doma. Pred spanjem pa za romantiko zmešam v stekleničko z razpršilom kapljico ali dve eteričnega olja vrtnice ali sivke in napršim zrak nad posteljo. Že sam vonj me zaziba v prijeten spanec. Neverjetno uspešen pa je tudi pri boju z mravljami in drugimi škodljivci, ki se radi potikajo tam kjer jim ni mesto. Eterično olje citrusov odganja nezaželene mačke, ki se pogostokrat rade sprehajajo po vrtu. Tudi v boju proti klopom in komarjem so eterična olja nepremagljiva in še bi lahko naštevala. V kolikor še niste poskusili uporabiti eterično olje v svojem gospodinjstvu je danes pravi čas. Zagotovo ne boste razočarani.