Varnost računalnika je zelo pomembna

Varnost operacijskega sistema je zelo enostavno izboljšati. Velikokrat med uporabo računalnikov sploh ne pomislimo na varnost samega operacijskega sistema. Vsak računalnik ima operacijski sistem in s tem operacijskim sistemom upravljamo računalnik. Zaradi tega imamo v sistem vgrajenih več aplikacij, s katerimi se lahko zaščitimo pred škodljivo programsko opremo.

Prvo, kar morate storiti za zavarovanje sistema, je, da ga posodobite. To lahko opravite ročno ali pa uporabite vgrajeno aplikacijo. Do nje lahko dostopate na nadzorni plošči pod prvo kategorijo, v novejših verzijah Windows operacijskega sistema lahko pa do te funkcije dostopate v nastavitvah in je na izbiro že takoj pod kategorijo posodobitve.

Ta aplikacija pregleda vaš sistem in vam izpiše, kaj je treba posodobiti, bodisi varnostne posodobitve samega sistema, vmesnike programske opreme ali pa definicije vgrajene protivirusne opreme. Drugo, kar lahko storite za zavarovanje sistema, je vklop vgrajenega požarnega zidu. Tretje, kar lahko storite, je, da vključite Windows Defender.

varnost računalnika

Windows Defender je protivirusna aplikacija, ki je vgrajena v sam operacijski sistem Windows. Z njo lahko pregledate celotni računalnik za sumljive in škodljive aplikacije, programe ali pa same datoteke ali pa dokumente. Možno je tudi, da vas varuje, ko ste na spletu, s tem, da vas opozori, ali je datoteka, ki ste jo prenesli, lahko škodljiva za vaš sistem.

V primeru, da niste zadovoljni z vgrajeno aplikacijo, jo lahko zamenjate z eno s spleta. Na spletu imate na voljo več kot 100 različnih aplikacij, ki vam lahko pomagajo pri zavarovanju sistema. Nekatere aplikacije za varnost računalnika so seveda boljše od drugih in imajo več funkcij. Dodatne funkcije so lahko izboljšava delovanja sistema, čiščenje nepotrebnih dokumentov oziroma datotek, izboljšanje registra ali pa, da program pregleduje vse datoteke, ki jih uporabljate, med uporabo programa. Bodite previdni in uporabljajte samo aplikacije od programerjev, ki jim zaupate.

programiranje

Lahko pride do situacije, v kateri ste izbrali poljubni protivirusni program in je lahko sam program virus. Bodite tudi previdni pri uporabi protivirusnih programov, kajti nekateri protivirusni programi uporabljajo veliko računalniške moči in vam lahko upočasnijo računalnik. Lahko tudi pride do primera, kjer oseba naloži nov protivirusni program, ko ima starejši protivirusni program še vklopljen in delujoč.

To vam računalnik popolnoma zaustavi in lahko povzroči, da zaradi porabe procesne moči računalnik zamrzne. Če pride to tega, bo potrebno prižgati računalnik v tako imenovanem “varnem načinu” in enega ali pa oba odstraniti, preden bo računalnik pravilno deloval. Po ponovnem zagonu lahko namestite želeno aplikacijo za varnost operacijskega sistema. Računalnik je zelo ranljiv, zato morate tudi protivirusno aplikacijo, ki ste jo prenesli iz interneta, vsake toliko časa posodobiti.