Kakovostni otroški vozički so ključni za varnost otroka

Otroški vozički so redni spremljevalci novopečenih staršev.

Starši že pred prihodom novega družinskega člana poskrbijo, da bo slednjemu življenje čim lepše. K slednjemu zagotovo spada tudi izbira otroškega vozička. Vsako leto pridejo na trg številni novi vozički, prav tako se pojavijo novi ponudniki in tako starše čaka težka naloga. Da v poplavi vseh vozičkov izberejo ravno tistega, ki bo za njihovega otroka najbolj udoben. Težava se pojavi tudi pri samem določanju udobnosti. Zavedati se moramo, da je vsak otrok svet zase, ima drugačne občutke, pričakovanja, se drugače razvija.

Voziček, ki je za nekoga izredno udoben, je lahko pri nekem drugem otroku neudoben in se otrok v njem ne bo v redu počutil. Strokovnjaki se zavedajo, da je na trgu ogromno otroških vozičkov in zaradi tega izvajajo najrazličnejša testiranja, da bi lahko staršem povedali, kateri so tisti otroški vozički, ki so najbolj udobni in katere so njihove prednosti. Ob nakupu vozička igrata pomembno vlogo tudi cena in izgled. Velikokrat starši naredijo nepotrebno napako, ko dajo prednost izgledu in v resnici zanemarijo udobje.

otroški vozički

Vizualno privlačni vozički niso nujno tudi udobni. Zato strokovnjaki svetujejo, da se pri nakupu postavite v otrokov položaj, kako bi se vi v nekem vozičku počutili, kaj bi potrebovali in čemu bi namenili največ pozornosti in šele nato se odločite za določeno znamko ter model. Ob vsem tem pa nikakor ne pozabite na varnost v času vožnje. Res je, da določen del varnosti otroka v vozičku ni odvisen samo od vozička, vendar nanj vplivajo tudi otrokovi starši oziroma vi. Pomembno je, da se otroka v vozičku pripne z varnostnimi pasovi, tudi če se odpravite na krajšo razdaljo, da ne dovolite, da bi otrok vstajal iz vozička in izsiljeval itd.

Kljub temu, da na samo varnost vplivajo starši, pa je pomembno, koliko točkovni je varnostni pas, kako se slednji zapenja, kakšen je njegov položaj med otrokovim spanjem, a je zavarovan, da ga otrok ne more enostavno odpeti. Zraven varnostnega pasu pa na varnost vplivajo tudi zaščitne prevleke, ki preprečujejo, da bi se otrok poškodoval, položaj naslonjala, ki mora biti prilagojen otrokovi starosti in omogočati tudi povsem ravno ležanje, saj tako omogočimo otroku najboljši razvoj in najmanj možnosti, da pride do kakšnih težav ali poškodb hrbtenice.

Za varnost skrbi tudi blokada koles v mirnem stanju, ki omogoča, da se voziček v času mirovanja ne more sam prestaviti in samostojno v trenutku nepazljivosti odpeljati itd. Iz slednjega lahko vidimo, da je ogromno različnih stvari, na katere morajo biti pozorni starši pri nakupu vozička. A kaj, ko se zgodi, da ob nakupu na določene lastnosti vozička niti ne pomislimo. Prav zaradi tega lahko beremo, da nekateri starši otroške vozičke menjajo že po par mesecih uporabe, saj spoznajo, da voziček, ki ga imajo, ne ustreza otrokovim zahtevam. Prav je, da so staršem na voljo različni vozički. Je pa res, da je s tem na starših velika skrb, da proučijo in se odločijo za tistega, ki bo za njih in njihovega otroka res pravi. A slednje je pogosto loterija.

Otroški vozički so dolgoročna naložba, na katero vplivajo številni dejavniki.