Izbrati nepremočljive ali običajne zimske jakne?

Pri izbiri zimske jakne pridejo v poštev najrazličnejši dejavniki, ki v končni fazi odločajo o dolgoročnem zadovoljstvu z izbranim oblačilom. Med pomembnejše odločitve sodi tudi odločitev za nepremočljivo ali običajno jakno, kar ne odloča le o vodoodbojnosti, temveč ima še druge posledice.

Nekaj razlik

Če bi bila edina razlika med nepremočljivo in običajno zimsko jakno nepremočljivost, bi bila izbira seveda samoumevna – le kdo ne bi raje izbral jakne, ki učinkovito ščiti tudi v primeru dežja ali sneženja? A v resnici na izbiro vplivajo razlike, ki se jim ni moč izogniti. Ena od teh je gotovo že cena. Običajno so nepremočljive zimske jakne nekoliko dražje od običajnih, razlika pa je lahko pri nekaterih modelih kar znatna. Cenovne razlike so odvisne od vrste vodoodbojne zaščite, med katerimi nekatere terjajo več denarja, druge manj. Velja pa, da istega modela zimske jakne v nepremočljivi različici ne boste našli po nižji ceni od običajne.

zimske jakne

Druga razlika med nepremočljivimi in običajnimi zimskimi jaknami je pogosto tudi teža, pri kateri velja podobno, kot pri ceni. Nepremočljive jakne so težje, saj imajo še vodoodbojno zaščito. Nekatere vodoodbojne membrane so neverjetno lahke, a vseeno predstavljajo dodatno težo. To je lahko ovira za tiste, ki želijo jakno uporabljati pri športnih aktivnostih, pri katerih se pozna vsak gram tovora, na primer pri teku na dolge proge, kolesarjenju in podobnih športih. Treba je presoditi, ali vodoodbojna zaščita odtehta dodatno težo – v nekaterih primerih je izbira težje jakne vsekakor smiselna, v drugih ne.  Kliknite na povezavo, če vas zanima nakup ženske jakne ali bunde.

Soroden zadržek je še udobje, ki je lahko nekoliko ogroženo pri jaknah z vodoodbojno zaščito. Ne le, da so težje, so tudi drugače zasnovane in ne morejo ponuditi prepustnosti, ki je nujna za učinkovito dihanje in zračenje oblačila. Pogosto so toplejše, kar je v hladnih zimskih dneh lahko prednost, pri nekaterih aktivnostih pa lahko postane tudi nevšečnost.

Ali bo nepremočljivost sploh koristila?

Če se v dežju ali snegu sploh ne odpravljate od doma, vam nepremočljiva zimska jakna ne bo veliko koristila. Tudi nekateri športniki in rekreativci se raje izogibajo vsakršnemu slabemu vremenu. V takšnih primerih je verjetno bolje investirati v običajno zimsko jakno, kljub temu, da ta ne nudi posebne vodoodbojne zaščite. Nepremočljivo zimsko jakno pa naj vsekakor izberejo tisti, ki se svojim priljubljenim aktivnostim nočejo ali ne morejo odpovedati niti v slabih vremenskih razmerah. In seveda naj nepremočljiva oblačila izberejo tudi otroci in tisti, ki se zime veselijo predvsem zaradi valjanja po snegu!