Iz kakšnih materialov naj bo prehodna jakna?

Sodobna oblačila so pravi čudeži tehnologije, uporabljeni pa so najrazličnejši materiali, ki končnim izdelkom zagotavljajo neverjetne lastnosti. Če so se naši predniki pozimi zavijali v debele kože in tople kožuhe, lahko danes isti učinek dobimo z nekaj tankimi plastmi umetnih materialov. Na voljo so številni nepremočljivi materiali, takšni, ki odlično zadržujejo toploto, na koncu pa seveda tudi tisti, ki prepuščajo kroženje zraka in odvajajo znoj. Kombinacija teh lastnosti naredi odlično prehodno jakno. Ker pa je ponudba tako pestra, je včasih res kar težko izbrati pravi izdelek. Kateri materiali pri prehodnih jaknah še posebej izstopajo?

prehodne jakne

Zunanja plast

Glede na to, da so prehodne jakne namenjene prehodnim letnim časom, morajo biti precej univerzalne, kar lahko dosežemo z različnimi materiali ali kombinacijami teh. Sodobne prehodne jakne so izdelane iz več plasti, kar omogoča učinkovito združevanje odlik, ki jih prinašajo različni materiali. Zunanja plast ima nadvse pomembno nalogo. Ne samo, da služi kot prva obramba pred neugodnimi vremenskimi vpliv, je tudi edina plast, ki je na prvi pogled vidna očem. Ker morajo biti prehodne jakne še posebej privlačno oblikovane, je zunanja plast še kako pomembna. Čudovit izgled pa lahko dosežejo številni materiali. Na tem področju je izbira res velika – usnje, volna, džins, najlon, softshell, poliester in drugi umetni materiali … Iz vseh teh materialov je možno izdelati kakovostno zunanjo plast oblačila, ki bo odlično služila zaščiti pred vremenom, hkrati pa bo zagotavljala izjemno estetsko vrednost jakne.

Notranja plast

Notranja plast ni seveda nič manj pomembna, saj ključno odloča o udobju med uporabo. Prehodna jakna je pogosto v uporabi, zato mora biti enostavna za oblačenje in slačenje, poleg tega pa prijetna na otip in predvsem udobna pri dolgotrajni uporabi. Nekatere prehodne jakne so izdelane iz enega samega sloja in so te lastnosti povsem odvisne od izbranega materiala, ki mora predstavljati kompromis med željenimi odlikami zunanje in notranje strani. Večinoma pa imajo te jakne vsaj dva sloja, tako da lahko za udobje poskrbi notranja plast iz prijetne mehke tkanine. Pomembno je tudi, da notranja plast diha in ne pregreva telesa – tudi, če je zunanja plast povsem neprepustna. Pri materialih notranje plasti prednjačita predvsem bombaž in poliester.

V praksi so prehodne jakne pogosto sestavljene iz več plasti in kombinacije različnih materialov, ki končnemu izdelku zagotavljajo odlično koriščenje vseh razpoložljivih odlik. To bo nedvomno po godu tudi kupcem, ki od prehodne jakne pričakujejo vsestransko uporabnost in dolgoročno zadovoljstvo.